Maatsteeg 20, Rhenen  |  informatie & bestellen: 06-13 59 99 31 | gerritboonzaaijer@live.nl

Boerderij Horstbrande


Boederij Horstbrande vind je in het glooiende landschap tussen Achterberg en Rhenen. Rijd je ons erf op dan word je enthousiast begroet door ons trouwe vriendinnetje Trish. Ze houdt toezicht op de boerderij en de schapen, niets ontgaat haar scherpziende hondenoogjes.

Het bedrijf wordt gerund door boer en kaasmaker Gerrit Boonzaaijer. Van het fokken en onderhouden van de schapenkudde tot het melken en kaasmaken. Maak kennis met dit authentieke bedrijf waar de lekkerste schapenkaas van Nederland wordt geproduceerd.

Kaasmakerij

Op het erf van Boerderij Horstbrande vind je de ambachtelijke en professionele kaasmakerij. Wekelijks rollen hier velen tientallen kazen uit het pekelbad de planken op om te rijpen. Gerrit heeft het recept persoonlijk ontwikkeld. Samen met medewerkster Judith staat hij iedere dag weer voor de uitdaging om de contante topkwaliteit kaas te maken.

de schapenkudde

Op onze boerderij woont de kudde van zo’n tweehonderd Friese melkschapen. Deze charmante dames liggen er warmpjes bij. Liggend in het stro genieten ze de hele dag door van elkaar en van hun voedzame maaltjes.

Twee keer per dag krijgen ze kwaliteitsbrok waar alle mineralen en voedingsstoffen in zitten om een gezond en vrolijk schaap te zijn. Ze zijn er gek op! De rest van de dag kunnen ze naar hartenlust knabbelen van gras en bierbostel. Dit smakelijke ruwvoer zit vol eiwitten en het is ook nog eens hartstikke goed voor de spijsvertering.

Ieder voorjaar worden zo'n veertig lammetjes bij ons geboren. Wanneer zij genoeg biest gedronken hebben bij hun moeder, mogen ze bij ons blijven wonen om ook melkschaap te worden.

Boer & Kaasmaker Gerrit Boonzaaijer

Gerrit is agrariër in hart en nieren. Van kinds af aan groeide hij op in het boerenbedrijf van zijn ouders. Tussen de weilanden en stallen vol melkkoeien en mestkalveren is zijn passie voor de veehouderij tot bloei gekomen. Zoekend naar zijn eigen uitdaging verloor hij zijn hart aan het Friese melkschaap. Een mooi, robuust dier met sterke genen.

Hij schafte in 2007 zijn eigen veestapel aan en startte met 130 lammeren. De eerste jaren daarna besteedde hij volledig aan het optimaliseren van de melkproductie. De schapenmelk verkocht hij aan een kaasmakerij. Maar wat gebeurt er als een oer-Hollandse ondernemer dagelijks liters verse melk produceert?

Juist, dan ontstaat het verlangen om zélf kaas te gaan maken!